Subsidie behoud van grasland­areaal vanaf 1 juni

Je kunt, als je aan de voorwaarden voldoet, vanaf 1 juni de subsidie ‘behoud graslandareaal’ aanvragen. Het totale budget en het bedrag per 10 kg daling zijn onlangs verhoogd. Je kunt de aanvraag t/m 30 juni indienen.

Derogatie & subsidie

Heb je dit jaar derogatie? Dan is de kans groot dat je voor de subsidie in aanmerking komt. Zeker wanneer je voorgaande jaren ook een derogatievergunning had. De subsidie is bedoeld voor het stimuleren van het areaal grasland en is daarnaast een ‘tegemoetkoming’ voor de verhoogde mestafzetkosten.

Hoogte subsidie

Je kunt € 50 subsidie per ha krijgen voor iedere 10 kg daling van de dierlijke stikstofnorm. Stel dat de norm daalt van 250 kg naar 230 kg per ha, dan ontvang je € 100 per ha. Je bepaalt de daling op basis van de norm van 2022 en de norm van dit jaar.

Gineke Welleweerd
Gineke Welleweerd Adviseur agro

Verhoging bedrag en budget

Het bedrag per ha is onlangs verhoogd van € 20 naar € 50. Het budget is eveneens verhoogd naar € 50 miljoen. RVO geeft aan dat het budget toereikend is voor alle aanvragen.

De subsidie valt binnen de-minimissteun: dat betekent dat je maximaal € 20.000 kunt ontvangen binnen drie jaren. Hierin moet je ook andere de-minimissteun meerekenen.

Vanaf 1 juni aanvragen

Je kunt de subsidie vanaf 1 juni t/m 30 juni 2024 aanvragen. Indien het budget toch wordt overschreden, volgt er een evenredige korting per aanvrager. Hierdoor maakt het niet uit wanneer je de aanvraag in de aanvraagperiode indient.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op.

Gineke Welleweerd
Gineke Welleweerd Adviseur agro